היריון ראשון: בדיקות ההיריון שצריך להכיר

היריון ראשון: בדיקות ההיריון שצריך להכיר

אין ספק שהריון ראשון הוא מאוד מרגש, ומלווה בלא מעט תחושות, תהיות ומחשבות. לצד השמחה וההתרגשות, יש גם לא מעט חששות, ולעיתים גם חרדה שמלווה את השליש הראשון של ההיריון (אל תדאגו, זה טבעי לחלוטין). כדי לוודא שההיריון תקין, ובתוך הרחם מתפתח לו עובר בריא – חשוב להקפיד על ביצוע בדיקות ההיריון השונות, כשיש בדיקות שהן בגדר חובה ויש כאלה שלא. מבולבלות? בואו נעשה סדר בבלגן.

טרימסטר ראשון – עד סוף שבוע 12

אם מדובר בהריון מתוכנן, סביר להניח שתגלו את ההיריון כבר בשלבים מוקדמים (כמו שבוע 4 או 5), ולו בשל הסקרנות לגלות אם נקלטתן כבר ביום הראשון של האיחור בקבלת הווסת. הבדיקה הראשונה שתבצעו זו בדיקת הריון ביתית, ולאחר שתקבלו תשובה חיובית – קבעו תור לרופא הנשים שלכן, על מנת לקבל הפניות לבדיקות דם מקיפות ובדיקות שתן.

בשבועות הראשונים יהיה מאתגר לראות את העובר או לשמוע את הדופק, אבל כבר משבוע 7, ניתן לקבוע תור לאולטרסאונד, על מנת לוודא שההיריון בתוך הרחם (ולא חלילה מחוץ לו), לראות את כמות העוברים, וכמובן לוודא שיש דופק לעובר.

אם לא קבעתן תור לבדיקות גנטיות לפני ההיריון, זה בהחלט זמן מצוין לעשות זאת. מדובר בבדיקת דם פשוטה וראיון קצר שכולל את ההיסטוריה המשפחתית שלכן ושל האב. בדיקות נוספות לשליש זה:

  • בדיקת NIPT – בדיקת DNA עוברית. ניתן לבצע החל משבוע 10 ועד לשבוע 26. הבדיקה אינה חובה, אבל מומלצת.
  • שקיפות עורפית – ניתן לבצע בין שבוע 10 לשבוע 13. מיד לאחר הבדיקה יש לבצע גם בדיקת דם שנקראת סקר ביוכימי (וודאו שאתן מקבלות הפניות מרופא הנשים שלכן).
  • בדיקת סיסי שיליה – מתקיימת בין שבוע 11 לבין שבוע 13.

נוסף לכל אלה, יש לקבוע תור לאחות לליווי הריון ולמעקב הריון. במעקב ההיריון יבצעו בדיקות אחת לחודש, ובטרימסטר השלישי, אחת לשבועיים. הבדיקות כוללות בדיקות שתן, משקל, לחץ דם, בצקות וכו'.

חשוב לציין שבטרימסטר הראשון תחושו לא מעט בחילות, עייפות, גודש בשדיים ותסמינים נוספים. כדאי ומומלץ להתייעץ עם רופא הנשים שלך על מנת לקבל מענה מדויק. עם זאת, אלה תסמינים טבעיים שמתרחשים בשל השינויים בגוף, ואין סיבה לחשוש מהם.

היריון ראשון: בדיקות ההיריון שצריך להכיר

טרימסטר שני – משבוע 13 ועד שבוע 26

בדרך כלל, בטרימסטר השני, הבחילות מתחילות לחלוף, וההרגשה הכללית משתפרת. עם זאת, יש נשים שהבחילות מלוות אותן עד לסוף ההיריון. להלן הבדיקות החשובות בתקופה זו:

  • סקירת מערכות מוקדמת – הבדיקה מתבצעת בדרך כלל בין השבועות 14-16.
  • סקר ביוכימי.
  • תבחין משולש – חלבון עוברי. הבדיקה מתבצעת בין 16 לבי שבוע 20.
  • אולטרסאונד אקו לב לעובר.
  • דיקור מי שפיר – במידת הצורך, ואם קיים חשש לתסמונת דאון.
  • סקירת מערכות מאוחרת – מתבצעת בין שבוע 21 לבין שבוע 24.
  • העמסת סוכר – בין השבועות 24-28, במטרה לאתר נשים שעשויות לחלות בסוכרת הריונית.

טרימסטר שלישי – משבוע 27 ועד הלידה

אחרי שכבר עברתן שני שליש מתקופת ההיריון, הגעתן לישורת האחרונה – הטרימסטר השלישי. בתקופה זו תחושו את תנועות העובר באופן ניכר, וזה בהחלט מאוד מרגש ומשמח. להלן הבדיקות הרלוונטיות לטרימסטר זה:

  • אולטראסאונד לטובת מעקב אחר גדילת העובר והתפתחותו.
  • מעקב הריון עודף.
  • תרבית נרתיקית או רקטלית ל-GBS – מבוצעת בהתאם לשיקול דעתו של רופא הנשים שלכן. לרוב, בין שבועות 35-36.

עם כניסתכן לטרימסטר השלישי, כדאי להגיע לסיור בחדרי הלידה השונים על מנת להחליט באיזה מבתי החולים תרצו ללדת. כמו כן, כדאי להכין תיק לחדר הלידה (כן, גם אם אתן רק בתחילת החודש השמיני או סוף השביעי), לכל מקרה שלא יהיה.

שנסכם?

תקופת ההיריון היא תקופה מרגשת, והיא כוללת לא מעט בדיקות ומעקבים רפואיים. חשוב לדעת שלנשים הריוניות יש זכויות במקום העבודה, ובייחוד עבור יציאה לבדיקות החיוניות הללו. רופא הנשים שילווה אתכן בתהליך, יסביר לכן על כל בדיקה ובדיקה, ויספק הפניות. עם זאת, תמיד טוב לקרוא על הנושא ולשאול שאלות שמעניינות אתכן לגבי הבדיקות או שלבי ההיריון.

שיהיה במזל ובידיים מלאות!

נגישות