מחדר הלידה ועד יועצת הנקה: כל מה שצריך לדעת על הנקה

הנקה

הנקה

החיבור בין תינוק לאם הוא אחד מהחיבורים הטבעיים והקסומים ביותר הקיימים בטבע. מדובר בקשר ייחודי ויוצא דופן שמתחיל עוד שהתינוק מתפתח ברחם וממשיך משם למשך כל החיים. חלק מהותי ובלתי נפרד מהחיבור הזה בתחילת החיים של כל תינוק הוא הנקה, שזה מצד אחד אקט חשוב של הזנה ובריאות לתינוק, אבל גם ביטוי ואמצעי להתקשרות ולחיבור בין האם לתינוקה. על אף שכל אחת הייתה רוצה להניק בקלות כבר מהרגע הראשון, המציאות מראה שזה לא תמיד ככה ובהחלט יכולים להיות אתגרים במהלך הדרך. אם אתם בהריון כעת או לקראת הריון, הנה כמה דברים שבהחלט חשוב לדעת על הנושא של הנקה.

גם בן הזוג הוא חלק מהעניין

מקובל לחשוב על הנקה כעניין בלעדי של האמא, שכן היא זו שמבצעת את הפעולה הלכה למעשה, אבל האחריות וההצלחה היא משימה זוגית לכל דבר ועניין. למעשה, עזרה של בן הזוג בהנקה היא קריטית ביותר והרבה פעמים הנקה לא מצליחה בגלל היעדר תמיכה מספקת של בן הזוג. מה אפשר לעשות? ובכן, בראש ובראשונה בן הזוג צריך לעודד ולתמוך, במיוחד בימים הראשונים עד להתבססות ההנקה, זמן שיכול להיות מתסכל. כמו כן, כאשר האישה מניקה זה בהחלט נכון להציע לה עזרה, להכין לה אוכל או להציע מים ולנצל את הזמן הזה כדי בצע מטלות נוספות בבית. לפני ואחרי ההנקה, חשוב לקחת חלק מלא ולהחזיק את התינוק, לעזור לו לשהק, להרדים אותו אם הוא לא נרדם, לעזור עם הגזים ובאופן כללי לתת לו תחושה שגם ההורה השני הוא חלק מהותי, על אף שהוא לא מניק.

מתי כדאי להתחיל?

את ההנקה יש להתחיל מרגע הלידה, כאשר המיילדות יעודדו את היולדת לרוב להניק כבר משנייה הראשונה. חשוב לדעת כי בימים הראשונים החלב הוא מרוכז וסמיך ולא יוצא בקלות ובשטף. החלב הזה מכיל נוגדנים ורכיבים תזונתיים חיוניים לתינוק בימיו הראשונים ונקרא קולסטרום. ההתחלה היא תמיד הכי קשה ואם תצלחי את השבועות הראשונים יש סיכוי לא רע שתצליחי להתמיד עם ההנקה לתקופה ארוכה. על כן חשוב לזכור שלא להתייאש בשלבים הראשונים, גם אם זה לא עובד חלק.

מה לגבי יועצת הנקה?

יועצות ההנקה הן נשות מקצוע שהתמחו בתחום ההנקה ומסייעות לנשים לאחר הלידה לסגל הרגלי הנקה נכונים. את בהחלט יכולה להיעזר במישהי כזאת, במיוחד אם את מתקשה וקיבלת המלצות על יועצת הנקה שאת חושבת שתתאים לך. יחד עם זאת חשוב לדעת שבבית החולים לאחר הלידה, תגיע אלייך יועצת הנקה מטעם בית החולים ותדריך אותך על הנקה נכונה, ככה שמומלץ בשלב הראשון להיעזר בה, לנסות ליישם את העצות שלה ורק במידה וזה לא נושא פרי, שווה לשקול התייעצות עם יועצת הנקה חיצונית.

מתי כדאי להפסיק?

זה מאד אינדיבידואלי ותלוי בכל אישה, בתינוק ומשתנים השונים של כל משפחה. בישראל ההמלצה היא הנקה עד גיל שנה ובארצות הברית ההמלצה היא עד גיל שנתיים. יחד עם זאת יש נשים שבוחרות מסיבות שונות להפסיק מוקדם יותר ולעבור לתחליפי חלב וזה בסדר גמור. עם זאת חשוב מאד לציין שחלב אם הוא התזונה הטובה והנכונה ביותר עבור התינוק, זאת על אף שיש תחליפים מצוינים. על כן, ההמלצה של הרופאים ושל תזונאי ילדים ותינוקות היא לא לוותר על זה לפחות בחצי שנה הראשונה מהולדת התינוק.

מאחלים לך לידה קלה ומקווים שתצליחי להניק בקלות!

נגישות