דרמיטלומניה: כשהחיטוט בעור הופך לאובססיה

דרמטילומניה היא דחף בלתי נשלט שמאלץ אתכם לחטט בעור שלכם, וגורם להתנהגות חוזרת וכפייתית שחורגת מטיפוח רגיל. מצב מבלבל זה ידוע גם בשם הפרעת חיטוט עור כפייתית. במאמר זה, תוכלו להבין את הדרמטילומניה, את גורמיה, תסמיניה, אבחנתה ואת אפשרויות הטיפול הזמינות. באמצעות התעמקות בהפרעה זו שלעיתים קרובות אינה מובנת כהלכה, אפשר ליצור מודעות והבנה שיכולות להציע תמיכה לאנשים שנפגעו מדרמטילומניה. אז, בואו נתחיל!

מהי דרמטילומניה?

דרמטילומניה היא מצב פסיכיאטרי המאופיין בדחף בלתי נשלט לחטט בעור, וכתוצאה מכך התנהגות חוזרת וכפייתית. אנשים עם הפרעה זו עשויים לעסוק בחיטוט כפייתי בעור החורג מטיפוח רגיל או הסרת פגמים מדי פעם. דרמטילומניה הופכת פעמים רבות למנגנון התמודדות עם מצוקה רגשית שמוביל למעגל של חיטוט, אשמה, בושה וחיטוט נוסף.

הגורמים לדרמטילומניה

הסיבה המדויקת לדרמטילומניה עדיין אינה מובנת במלואה. עם זאת, מאמינים שמספר גורמים תורמים להתפתחותה, והם:

  • גורמים ביולוגיים: מחקרים מסוימים מצביעים על כך שלדרמטילומניה עשוי להיות מרכיב גנטי, ולכן אנשים מסוימים רגישים יותר לפיתוח ההפרעה. חוסר איזון נוירוכימי, כגון אי סדירות סרוטונין, נצפה גם אצל אנשים עם מצב זה.
  • גורמים סביבתיים: אירועי חיים טראומטיים, לחץ כרוני או היסטוריה של התעללות עלולים להגביר את הסבירות לפתח דרמטילומניה. בנוסף לכך, אנשים שיש להם בן משפחה עם הפרעה דומה או הפרעה אובססיבית קומפולסיבית עשויים להיות בסיכון גבוה יותר.

 

 

תסמינים של דרמטילומניה

התסמין העיקרי של דרמטילומניה הוא דחף מתמשך ובלתי נשלט לחטט בעור, מה שמוביל לנזק לעור. תסמינים נפוצים אחרים הם:

  • נגעים בעור: אנשים עם דרמטילומניה עשויים לסבול מפצעים פתוחים, גלדים, צלקות או חבורות על האזורים הפגועים. לעיתים קרובות לוקח לפצעים אלה זמן רב יותר להחלים עקב חיטוט חוזר.
  • מצוקה רגשית: האופי הכפייתי של חיטוט העור עלול לגרום לתחושות של בושה, אשמה ומבוכה. המצוקה הרגשית הנגרמת בגלל ההפרעה יכולה להנציח עוד יותר את התנהגות החיטוט.
  • הפרעה לחיי היומיום: דרמטילומניה יכולה לשבש באופן משמעותי את התפקוד היומיומי של הסובל ממנה, להשפיע על עבודתו, מערכות היחסים ואיכות החיים הכללית שלו. טקסים גוזלי זמן והימנעות ממצבים חברתיים עשויים להיות נפוצים.

איך מאבחנים דרמטילומניה?

אבחון דרמטילומניה כרוך בדרך כלל בהערכה מקיפה אצל איש מקצוע בתחום בריאות הנפש, כגון פסיכיאטר או פסיכולוג. האבחנה נעשית על סמך קריטריונים ספציפיים המפורטים במדריך האבחוני והסטטיסטי להפרעות נפשיות. קריטריונים אלה כוללים חיטוט עור חוזר ונשנה הגורם לנגעים בעור, ניסיונות חוזרים ונשנים לעצור או להפחית את ההתנהגות, ומצוקה או ליקוי משמעותיים הנגרמים מהמצב.

אפשרויות טיפול בדרמטילומניה

גישות טיפול יעילות בדרמטילומניה כוללות בדרך כלל שילוב של טיפולים, והם:

  • טיפול קוגניטיבי התנהגותי: CBT שואף לזהות ולשנות את המחשבות וההתנהגויות הבסיסיות הקשורות לחיטוט בעור. הוא עוזר לאנשים לפתח מנגנוני התמודדות בריאים יותר ולהפחית את הדחף לעסוק בחיטוט כפייתי.
  • אימון להיפוך הרגלים: HRT מתמקד בהעלאת המודעות להתנהגות חיטוט העור ולימוד תגובות חלופיות לדחף. טכניקה זו כוללת תרגול אסטרטגיות להפניית תשומת הלב ומציאת פורקן בריא יותר למצוקה רגשית.
  • תרופות: במקרים מסוימים, תרופות כגון מעכבי ספיגה חוזרת של סרוטונין סלקטיביים עשויים להירשם לאדם הסובל כדי לסייע בניהול החרדה הבסיסית או דיכאון הקשורים לדרמטילומניה.

לסיכום

דרמטילומניה היא מצב הדורש הבנה וחמלה. באמצעות הכרת הסיבות, הסימפטומים ואפשרויות הטיפול בה, אפשר להציע תמיכה וקבלה לאלה הנאבקים עם הפרעה זו. בעזרת הרחבת האמפתיה והתמיכה, ניתן להעצים אנשים להשתחרר מהמעגל של חיטוט כפייתי בעור ולשקם את רווחתם הכללית.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות
גלילה לראש העמוד